top of page

Ādas veidi un to pazīmes

Gan automašīnu interjera, gan mēbeļu un apģērbu industrijā ļoti plaši tiek izmantota dzīvnieku āda, taču ražoto produktu āda tiek iedalīta vairākos veidos. Katram no ādas veidiem piemīt savas īpašības. Lai uzzinātu, kādi ir visplašāk izmantotie ādas veidi un īpašības, turpini lasīt šo rakstu!


Ādas veidi:

  • Anilīna āda

  • Pus-anilīna āda

  • Pigmentēta āda

  • Nubuks

  • Seglu āda

  • Vintāžas āda

  • Augu miecējuma āda

  • Olīvu miecējuma āda

Anilīna āda

Anilīna āda tiek krāsota ar šķidrām anilīna krāsām un pēc izskata, atšķirībā no citiem ādas veidiem, izskatās visnaturālāk. Pie šāda veida krāsošanas uz ādas virsmas nepaliek pigmenta slānis un ādas dabiskās īpašības (poras un matu folikuli) tiek saglabātas.


Anilīna ādai piemīt acīm redzama naturāla tekstūra, kas šāda veida ādu padara par augstākās kvalitātes produktu ar tai atbilstošu cenu. Tikai augstākās kvalitātes āda, kurai nav virsmas bojājumu (insektu kodumi, rētas, dzimumzīmes u.c.) var tikt izmantota, lai iegūtu anilīna ādu. Rezultātā anilīna ādas ražošanai ir iespējams atlasīt tikai 5% no pieejamās ādas, kas atbilst šādām augstām prasībām.


Šādas ādas porām ir jābūt viegli atšķiramām uz virsmas. Pigmenta slāņa neesamība padara šāda veida ādu īpaši maigu, siltu un pieskārienam naturālu. Tai nepiemīt izteikts virsmas spīdums, porainā ādas virsma viegli uzsūc mitrumu, kas atstāj tumšas pēdas. Neapstrādāta anilīna āda uzsūc mitrumu 30 sekundēs.


Nepieciešamības gadījumā uz anilīna ādas virsmas var tikt uzklāts nepigmentēts hidrofobais slānis, kas nav lielāks par 0,01 mm. Šajā gadījumā āda neuzsūc ūdeni un mitrumu un lai atpazītu šādu ādu ir nepieciešams palielinājuma stikliņu.



Pārsvarā anilīna āda tiek izmantota mēbeļu un apģērba ražošanā – automašīnas salonā anilīna āda tiek izmantota reti, par cik automašīnas salona ādai ir nepieciešama bieža tīrīšana un kopšana ar kopjošiem un aizsargājošiem līdzekļiem. Anilīna āda ir jūtīga, uz tās viegli parādās ūdens un eļļas traipi, tā viegli izdeg saules gaismā.



Pus-anilīna āda

Anilīna āda, kas tiek pārklāta ar plānu pigmenta slāni, saglabājot savu tekstūru un acīm redzamas poras, tiek saukta par pusanilīna ādu.


Šāds ādas veids saglabā anilīna ādas īpašības, taču ir vieglāk kopjama un attīrāma, par cik pigmenta slānis pusanilīna ādu padara vairāk aizsargātu. Šī āda tiek ļoti plaši izmantota mēbeļu un apģērba ražošanā, taču, tā pat kā ar anilīna ādu, automašīnu salonos šāda āda tiek izmantota reti, par cik ātri noārdās un tai ir nepieciešama regulāra kopšana.



Pigmentēta āda

Krāsota (pigmentēta) āda – tā ir krāsota anilīna āda uz kuras virsmas ir pigmenta slānis. Tas padara ādu izturīgāku, noturīgāku pret netīrumiem un ūdens necaurlaidīgu.

Tajā pašā laikā krāsas slānis aizsedz ādas nepilnības un defektus. Lai saglabātu naturālu tekstūru, krāsota āda parasti tiek specializēti apstrādāta.

Šāds ādas veids tiek izmantots mēbeļu un apģērba ražošanā, un ļoti plaši tiek izmantots automašīnu interjerā.




Nubuks

Nubuks – āda, kuras virsējais slānis tiek pakļauts slīpēšanai. Tā rezultātā ādas virsma kļūst plūksnaina. Nubuks ir ļoti maigs un viegli caurlaiž gaisu. Tā galvenais mīnuss – liela ūdens caurlaidība un viegla smērēšanās. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, nubuka ādu ir iespējams padarīt ūdensnecaurlaidīgu, taču nubuka āda tik pakļaujas nokrāsošanai, kā arī tumšas krāsas nubuks nereti krāso citas virsmas, taču gaišas krāsas nubuks uzņem sevī krāsu no citām virsmām.


Nubuks ir jūtīgs pret UV starojumu un viegli izdeg saules gaismā. Pārsvarā nubuku izmanto mēbeļu un apģērba ražošanas industrijā, taču automašīnu interjerā ir sastopams reti (piemēram, BMW Z1 un Maybach Mercedes).


Seglu āda

Neskatoties uz šim ādas veidam piemītošo nosaukumu, šī āda tiek izmantota ne tikai seglu un citu jāšanas piederumu izgatavošanā, bet arī jostu, siksnu, futlāru, somiņu un aizsargājošā ekipējuma ražošanā. Seglu āda ir ļoti bieza, izturīga, grūti deformējama, nepakļaujas izdilumam un šķidrumu ieteikmei. Seglu āda saglabā savas īpašības ilgu ekspluatācijas laiku.


Vintāžas āda

Jauna āda tiek saukta par vintāžas ādu, kad uz tās virsmas ir redzamas novecošanās pazīmes, kas tiek uzklātas ādas ražošanas procesā. Nereti vintāžas izskatu ādai sniedz ar specializētu krāsošanas metodi.


Augu miecējuma āda

Šī ir āda, kas tiek ražota, to apstrādājot ar augu izcelsmes produktiem un eļļām. Visbiežāk augu miecējuma āda tiek ražota ar ozola mizu. Ādas ražošanas laikā uz ādu iedarbojas augos esošie tanīni, kam piemīt miecējošas īpašības.


Kopumā ir aptuveni 300 dažādu augu, kuri var tikt izmantoti augu miecējuma ādas ražošanā. Augu miecēšana aizņem 20-30 mēnešus.


Olīvu miecējuma āda

Olīvu miecējums – tas ir viens no augu miecējuma ādas veidiem, kuras ražošanas procesā tiek izmantoti olīvkoku lapu tanīni. Pirmo reizi šāda ādas ražošanas metode tika izmantota 2012. gadā.


 

bottom of page